ПРАВИЛА


Гласувайте, подкрепяйте отборите от ВИВАКОМ НБЛ и се състезавайте за приза „Топ ФенМениджър“ на ВИВАКОМ НБЛ както и за страхотни награди!


Всеки желаещ да бъде ФенМениджър на ВИВАКОМ НБЛ трябва да се регистрира с валиден имейл адрес и да попълни вярно имената и местожителството си (тези данни остават видими за администраторите на играта) в профила, който ще ползва в платформата http://game.fan-manager.com/nbl/.

След края на сезон 2017-2018, "Топ" ФенМениджърите с най-много събрани точки за периода от 09.10.2017 до 15.06.2018 ще спечелят една от следните награди (*):

  1. Три ваучера за две нощувки в Банско
  2. Топка 3x3 Wilson
  3. Tениска предоставена от Българско баскетболно общество

(*) Правото на избор на награда ще зависи от крайното класирането на ФенМениджърите към 15.06.2018. ФенМениджърите с най-много точки (с най-добро класиране) към тази дата ще имат право първи да си изберат наградата, която желаят да получат. За целта, след като крайното класиране към 15.06.2018 бъде определено, те ще трябва да изпратят имейл (в срок до 30.06.2018) на maria@basketball.bg, в който изрично да посочат своите предпочитания за наградите, които желаят да получат.

След този краен срок, ако някой от победителите не се свърже с нас, то той/тя автоматично губи правото си да получи награда, независимо от своето класирането!

    Точките в играта се изчисляват по следния начин:
  1. Въпрос по който гласувате, но не познаете правилния отговор - 5 т.
  2. Въпрос по който гласувате и познаете правилния отговор - 20 т.
  3. Присъствате на баскетболна среща от ВИВАКОМ НБЛ (*) и изпратите номера на валиден билет, чрез съответното приложение в онлайн играта - 10 т.

(*) Не всички баскетболни срещи от ВИВАКОМ НБЛ ще предлагат билети, даващи възможността да се печелят точки.

Забележка: За всеки един мач, всеки ФенМениджър ще има право да използва номера на един билет и то в срок до 3 дни след края на срещата! За да бъдат избегнати злоупотреби, моля запазете оригиналния билет до 7 дни след срещата, който може да се наложи да ни изпратите за потвърждение. Или качете снимка на билета в секцията със снимки на вашия профил.